TBMM 22. Dönem Başkanı Sayın Bülent Arınç’ın yapmış olduğu bir konuşmada Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi hakkındaki gerçeğe aykırı, yanlış ve Üniversitemizin itibarını zedeleyici nitelikteki beyanlarına ilişkin olarak aşağıdaki cevaplarımızı ifade etme gereği hasıl olmuştur:
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan kurucu vakıflar tarafından diğer tüm üniversitelerin tabi olduğu mevzuata uygun olarak ve kanunla kurulmuş bir yükseköğretim kurumudur. Bu kapsamda Üniversitemiz, tüm iş ve işlemlerini yasal çerçevede ve Türk yükseköğretiminin akademik ilke, kural ve gelenekleri doğrultusunda yürütmüş ve yürütmeye devam etmektedir.
Kurulduğu günden beri istikrarlı şekilde büyüyen ve akademik birimlerinin sayısını akademik nitelikten taviz vermeksizin arttıran Üniversitemiz bugün 8 fakülte, 2 enstitü, 2 yüksekokul, 29 bölüm, 22 araştırma merkezi ile faaliyetlerine devam etmektedir. Dikkatli ve önyargısız bir gözle incelendiğinde Üniversitemizin akademik yapılanmasının belkemiğinin, ulusal ve uluslararası başarılı çalışmaları ile kendisini kanıtlamış akademisyenlerden oluştuğu anlaşılacaktır. Bu kapsamda Sayın Arınç’ın konuşmasında iddia ettiğinin aksine, Üniversitemizin hiçbir biriminde yeterliliği tartışmalı bir idari veya akademik personel yer almamaktadır. Özellikle Hukuk Fakültemizde avukatların akademisyen olarak atandığı iddiası tamamıyla hilafı hakikattir. Hukuk Fakültemiz halihazırda her biri alanında uzman olan 16 tam zamanlı öğretim üyesi, 5 yarı zamanlı öğretim üyesi ve 19 araştırma görevlisi ile hizmet vermektedir (Bkz: https://hukuk.fsm.edu.tr/Hukuk-Fakultesi-Akademik--Akademik-Kadro). Hukuk Fakültesi de dahil olmak üzere herhangi bir fakülteye kadrolu öğretim üyesi olarak atanabilmenin yasal koşulları bellidir. Doktorası ve akademik yeterliliği olmayan bir kişinin öğretim üyesi olarak atanması zaten yasal olarak mümkün değildir. Kaldı ki Üniversitemiz birimlerinde ve bu arada Hukuk Fakültesinde yapılan atamalarda yasal asgari koşulların ötesinde ilave nitelikler de aranmaktadır. Üniversitemizin eğitim, öğretim, araştırma konusundaki gelişmişliği ve akademik kadro yeterliliği Yükseköğretim Kurulu Mezun Başarı Atlası verilerinden de rahatlıkla takip edilebilir. Yükseköğretim Kurulu Mezun Başarı Atlası verilerine göre, örneğin, Hukuk Fakültemiz mezunlarının 2020 Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavlarında vakıf üniversiteleri mezunları arasında ikinci sırada yer aldığı hususu nitelik ve nicelik itibarıyla objektif bir cevaptır.
Sayın Arınç, yaptığı konuşmada hangi fakülte olduğunu belirtmeksizin ancak anlaşıldığı kadarıyla Hukuk Fakültemizi ima ederek Üniversitemizde yardımcı doçent ünvanlı dekan ataması yapıldığını da iddia etmiştir ki, bu iddianın gerçekle yakından uzaktan bir ilgisi olamaz. Zira gerek 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 16/a maddesi ve gerekse 18.02.1982 tarih ve 17609 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Üniversitelerde Akademik Teşkilât Yönetmeliği’nin 8. maddesi uyarınca dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından profesörler arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile atanır. Nitekim Üniversitemizin de Yükseköğretim Kurulu’na sunduğu dekan adayları profesör unvanına sahip akademisyenlerden oluşmaktadır. Anılan yasa hükmü çerçevesinde profesör unvanına sahip olmayan bir dekan adayının YÖK’e önerilmesi de ataması da mümkün değildir. Hukuk Fakültesi’nin kurucu dekanı da profesör ünvanlı bir akademisyendir.
İtibar zedeleyici asılsız söylemleri dolayısıyla Sayın Bülent Arınç’a karşı tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz.
FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ