Ekonomi… Finans…Enerji…Birbirine sımsıkı bağlı bu alanlar, dünyanın ve ülkemizin geleceğini belirliyor. İşte tam bu noktada farklı ülkelerinden çok sayıda uzman isim İstanbul’da buluşarak geleceğimizi etkileyecek kritik konular ve modeller üzerine tartıştı.
2014 yılından beri iki yılda bir farklı bir ülkede gerçekleştirilen ve bu yıl teması “Çoklu Krizler Döneminde Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Büyüme için Ekonomik Dayanıklılık” olarak belirlenen 6. Uluslararası Ekonomi, Finans ve Enerji Kongresi (EFE'2024), Üniversitemiz ev sahipliğinde başladı. Ekonomi, Finans ve Enerji Derneği (EFE), Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi ve Üniversitemiz iş birliğinde gerçekleştirilen kongrenin açılışı, 24 Ekim 2024 tarihinde Gülhane Yerleşkemizde gerçekleştirildi.
Kongreye Yoğun Katılım
Kongreye; İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Kaya, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Coşkun Yılmaz, T.C. Merkez Bankası Meclis Üyeleri, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcıları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, paydaş kurumlarımızın temsilcileri, akademisyenler, uzmanlar ve öğrencilerimiz katılırken Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ise yazılı mesaj gönderdi. Geçtiğimiz EFE kongrelerini yakından takip eden ve bizzat yer alan Cumhurbaşkanı Yardımcımız Yılmaz, kongrenin başladığı günden beri bilim dünyasına önemli katkılar sunduğunu hatırlatarak katılımcılara mesajında selamlarını iletti.
Çoklu Kriz Dönemlerinden Geçiyoruz
Kongrenin başkanlığını yürüten Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek, yaptığı açılış konuşmasına TUSAŞ'ta gerçekleştirilen menfur saldırıyı kınayarak başladı. Küresel ekonominin tarih boyunca pek çok krizle karşı karşıya kaldığını örneklerle dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek, “Günümüz dünyasında krizlerin birbirine eklemlendiği çoklu kriz döneminden geçiyoruz. Artık yalnızca ekonomik krizlerle değil, aynı zamanda enerji, iklim, sağlık krizleri, gıda güvenliği sorunları, sosyal, politik, jeopolitik çatışmalarla da mücadele etmek zorundayız. Çeşitli alanlarda ortaya çıkan bu krizler, birbiriyle etkileşime girerek etkilerini daha da arttırıyor.” diyerek iç içe geçen krizlere tek başına bir çözüm bulmanın yeterli olmadığına dikkat çekti.
Gelecekteki Riskleri Yönetebilmeliyiz
Çoklu krizler döneminde ekonomik dayanıklılığı artırmanın çevresel sürdürülebilirlikle de doğru orantılı olduğuna vurgu yapan Rektörümüz, şu önerilerde bulundu: “Kısa vadede krizlere yanıt verirken uzun vadede krizleri fırsata çevirebilen, şoklara karşı uyum geliştirebilen ve gelecekteki riskleri yönetebilen dayanıklı bir ekonomik yapıyı kurmak zorundayız. Çevresel ve sosyal sorumlulukları merkeze alan sürdürülebilir ve kapsayıcı bir yaklaşımı benimsemeliyiz. Sadece sürdürülebilirliği hedefleyen politikalar değil, aynı zamanda sosyal alanda yapılacak reformlarla da büyümeyi desteklemeliyiz. Eğitime, sağlığa ve sosyal yardımlara daha fazla kaynak ayırarak fırsat eşitliği sağlayan ve iş gücüne katılımı artıran politikalar uygulamalıyız. Yeşil enerjiye ve döngüsel ekonomiye geçiş yapmalıyız.”
Sürdürülebilirliğin Anahtarı
Rektörümüz konuşmasını tamamlandıktan sonra sözü Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek’e bıraktı. Şimşek, çağımızda risklerin ve krizlerin katlanarak arttığını söyleyerek sürdürülebilirliğin büyümeyi kapsayıcılıkla birlikte düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi. Şimşek, “Ekonomik dayanıklılık, sürdürülebilirliğin anahtarıdır." şeklinde konuştu.
Toplumları Şekillendiren 2 Kavram
Üniversitemizin her zaman uluslararası çalışmalara önem verdiğini ve yerleşkelerimizin kapılarının tüm dünyaya açık olduğunu söyleyen Mütevelli Heyet Başkanımız Mevlüt Uysal, ev sahipliğini gerçekleştirdiğimiz kongrenin tüm bilim dünyası için hayırlı olması temennisinde bulundu. Coğrafyamızın önemine vurgu yapan Başkanımız, insanlık tarihini değiştiren olayları örneklerle anlattı. "Enerji ve finans, insanlık tarihinin gelişimine, değişimine en büyük etkisi olan iki husustur ve bu iki kavram ekonomiyi, toplumları şekillendiriyor.” diyen Uysal, tek kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçişte yaşananların dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtti. Uysal, “İşte bu kongreler ve akademik çalışmalar, çok büyük kavgaların önüne geçecek." dedi.
Ekonomik Güvenlik Konusuna Dönüşüm
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kar, davetli konuşmacı olarak kongremize katılan önemli isimler arasında yer aldı. Kar, “Küresel Ekonomide Değişim Eğilimleri ve Dirençlilik” başlıklı sunumunda Küresel ekonomide değişim eğilimleri ve dirençlilik konularına mercek tuttu. Kar, “Küreselleşmenin gelişmiş ülkeler aleyhine sonuçlar üretmesi eski hastalıkların nüksetmesine neden oluyor. Ekonomik yaptırımlar yaygınlaşıyor. Ticarette kısıtlamalar genişliyor. Güvenlik kaygısıyla piyasalara müdahale artıyor. İşletmeler üretim merkezlerinin yerini değiştirmeye hazırlanıyor. Her şey ekonomik güvenlik konusuna dönüşüyor.” ifadelerini kullandı.
Öngörülemezlik…
Kongrenin önde gelen davetli konuşmacılarından Aarhus Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Gölgeci ise “Seviyeler Arasında Dayanıklılık Oluşturma: Tedarik Zincirlerinden Bölgelere ve Küresel Ağlara İçgörüler” başlıklı sunumunda sosyal sermayeden organizasyonel performansa kadar pek çok konuya açıklık getirdi. Gölgeci, “Dünya, salgın hastalıklar, iklim değişikliği, jeopolitik gerilimler ve teknolojik bozulma gibi faktörler nedeniyle artan bir öngörülemezlik ve artan bir değişim hızına tanık oldu. Bu bağlamda, dayanıklılık sadece bir rekabet avantajı değil, hayatta kalmak için elzemdir.” diyerek krizlerle başa çıkmada dayanıklılığın hayati önem taşıdığına değindi. Sözlerini inovasyona dikkat çekerek tamamlayan Gölgeci, “İnovasyon statik değil dinamiktir, krizlerle harekete geçer. Kesintilere dinamik bir tepki olarak yenilikçilik. İnovasyonun büyüklüğü, kesintinin ciddiyeti arttıkça artar.” diye konuştu.
Alanında Uzman İsimler Söz Aldı
Açılış konuşmalarının ardından kongrenin genel oturumunun moderatörlüğünü İşletme Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Lokman Gündüz üstlendi. Bu oturumda, öğretim üyemiz Doç .Dr. Bilal Bağış, Oğuzhan Çepni, İsmal Genç, Muhammed Hasan Yılmaz, Reza Behjatı Yalghouzaghaj, Suna Mugan Ertugral, Metin Aktoprak söz aldı. Kongre, “Finans ve Kriz” ve “Çevre ve Ekonomi” başlıklı oturumlarla Ayasofya Yerleşkemiz Ali Kuşçu ve Molla Hüsrev salonlarında devam etti. Kongrenin ilk günü Binbirdirek Sarnıcı'nda gerçekleştirilen gala yemeği ile sona erdi.