YÖK Bilim İletişimi Ofisi Kuruldu

Ülkemizin bilimsel gelişimini destekleyerek bilimle toplum arasındaki bağları güçlendirmek ve Türk bilim insanlarının ve üniversitelerimizin uluslararası tanınırlığını arttırmak amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde kurulan “Bilim İletişimi Ofisi”nin üniversitelere tanıtılması amacıyla 17 Şubat 2025 tarihinde Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurulu’nda gerçekleştirilen toplantıya Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri ve tüm üniversitelerden temsilciler katıldı. Toplantıya üniversitemizi temsilen Rektör Yardımcımız Prof. Dr.Turan Gökçe iştirak etti.

Kritik Köprü

Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması’nın açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bilimsel bilginin sadece kampüslerde, sınıflarda, laboratuvarlarda, akademik dergilerde veya konferans salonlarında kalmaması gerektiğine inandıklarını söyledi. Özvar, “Bilim, toplumları ileriye taşıyan en büyük güçtür ve bu gücü toplumla paylaşmak bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Bilim iletişimi, bilimsel bilginin yalnızca üniversiteler ve araştırma merkezleri gibi akademik ortamlarda kalmamasını, toplumun geniş kesimlerine ulaşmasını sağlayan kritik bir köprüdür.” dedi. Üniversitelerimizde üretilen bilimi yüksek ve güçlü bir sesle hem Türk kamuoyuna hem de dünyaya duyurmak amacıyla kurdukları Bilim İletişim Ofisi’nin temel hedefinin üniversitelerin yürüttüğü bilim iletişimi faaliyetlerini desteklemek ve bilim insanlarının araştırmalarını daha geniş kitlelere ulaştırmak olduğunu vurgulayan Özvar, “Bilim İletişimi Ofisi, bilim insanları ile medya profesyonelleri, politika yapıcılar ve toplum arasındaki etkileşimi artırarak, bilginin daha erişilebilir ve anlaşılır hale gelmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

 “Bilim Kafe” Etkinlikleri Düzenlenecek

Türkiyenin bilimsel ve teknolojik gelişmelere verdiği önemi vurgulamak, bilim insanlarının uluslararası platformlarda daha görünür olmasını sağlamak amacıyla Bilim İletişimi Ofisi bünyesinde de yeni projeler geliştirdiklerini belirten Prof. Dr. Özvar, önümüzdeki dönemde üniversitelerin gerçekleştirdikleri bilimsel, kültürel ve sosyal çalışmaları daha fazla kamuoyu ile paylaşmalarını teşvik edeceklerini söyledi. Özvar, “Bilim insanlarımızın topluma daha yakın olmalarını sağlamak adına, halkın bilime doğrudan erişimini kolaylaştıracak projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda, dünyada ‘Bilim Kafe’ olarak bilinen ve etkin bir bilim iletişimi yöntemi olan halka açık seminer serisini başlatıyoruz. Bu etkinliklerde bilim insanlarımız, toplumla iç içe olabilecekleri mekanlarda, kafeler, kıraathaneler, vapurlar, lokaller gibi halka açık alanlarda doğrudan vatandaşlarımızla buluşarak bilimsel konuları sohbet havasında anlatacaklar. Bu etkinlik, toplumun her kesiminden bireylerin bilime erişimini mümkün kılarken, bilim insanlarımızın da halkın merak ettiği konulara doğrudan cevap vermesine imkan sağlayacaktır.”