Geleneksel sanatlardaki usta-çırak ilişkisine bugünden bir bakış sunan “İlhamdan Mülheme” atölye serisinin beşincisinde “Görsel ve Sözlü Kültürde Osmanlı Saray Hayatı -Topkapı Sarayı” konusu ele alındı.
Üniversitemiz İslami Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSM), Evliya Çelebi Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğinde beşincisi düzenlenen “İlhamdan Mülheme Usta- Çırak Atölye Çalışmaları” serisi bugün başladı. Ana teması “Görsel ve Sözlü Kültürde Osmanlı Saray Hayatı (Topkapı Sarayı)” olarak belirlenen workshop programı, farklı disiplinlerden yurt içi ve dışındaki araştırmacıları, lisans ve lisansüstü öğrencilerini buluşturdu. Beş gün sürecek etkinliğin Ayasofya Yerleşkemizde gerçekleştirilen açılış konuşmalarını İSM Müdürümüz Öğr. Gör. Betül Bilgin ve Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek yaptı. Açılış oturumu Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu tarafından gerçekleştirilen etkinliğe bilim dünyasından çok sayıda davetli ve izleyici katıldı. Beşincisi düzenlenen bu program, geçirdiği kalp krizi sonucu 30 Temmuz 2023 Pazar günü vefat eden, Topkapı Sarayı Müdürlerinden, Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitümüz Müdürü merhum Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı’ya ithafen düzenlendi.
Tarihî ve Bilimsel Sorumluluğumuz
Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek, açılış konuşmasında; “Bu etkinliğin, Osmanlı İstanbul’unun ilk eğitim kurumunda, Ayasofya Camii’nin gölgesinde ve Saray’ın komşuluğunda bulunan Üniversitemizin Ayasofya Yerleşkesinde gerçekleştirilmesinin, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak tarihi ve bilimsel sorumluluklarımız açısından çok değerli bulduğumuzu özellikle ifade etmek isterim.” dedi. Rektörümüz, 400 yıl Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmış Dünya Kültür Mirası Topkapı Sarayı’nın, hocalarımız ve alanın uzmanları tarafından bilimsel bir bakış açısıyla sanatsal, sosyal, kültürel ve gastronomik bağlamda değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Adı Topkapı Sarayı ile özdeşleşmiş Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı’nın, Üniversitemiz öğretim üyesiyken ani bir şekilde ebediyete irtihalini hatırlatıp, hayır ve rahmetle yad ederek sözlerine son verdi.
Medeniyetimiz Peygamber Sevgisi Üzerine Kurulu
Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, açılış oturumunda Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı’nın Ayasofya Medresesine çok önem verdiğini söyleyerek sözlerine başladı. “Topkapı Sarayı demek, Prof. Dr. Haluk Dursun ve Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı demekti” diyen Afyoncu, konuşmasında Topkapı Sarayı hakkında bilgi verdi. Afyoncu, “Bizim medeniyetimiz, peygamber sevgisi üzerine inşa edilmiştir. Topkapı Sarayı’nda da bunu görürsünüz. Topkapı Sarayı, Osmanlı geleneğinin inanç hassasiyetini, sosyal ekonomik yapısını, politik motivasyonunu, görsel hassasiyeti ihtişamlı bir biçimde dışa vuran bir mekândır. Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, Topkapı Sarayı’ndaki ayetler ve hadislerin mekânın sembolik anlamı üzerine bir kitap hazırlıyordu. Maalesef onu bitirmek nasip olmadı.” şeklinde konuştu.
Farkındalık Oluşturacak Bir Etkinlik
İSM Müdürümüz Öğr. Gör. Betül Bilgin, program hakkında şunları söyledi: “Bizler için uygulama çalışmaları oldukça önemlidir. Görseller, bazen bir sözlü ya da yazılı kültürden çok daha fazla veri sunabiliyor. O yüzden bu program aracılığıyla sözlü ve görsel kültürü birleştirmek istedik. Ben uygulamacıyım, görsel sanatlardan besleniyorum. Bazen yazılı kaynaklar ya da sözlü metinler de bize bazı belgeleri sunuyor ama biz bunlardan uzak kalıyoruz. Sözlü metinleri çalışan uzmanlar ise görsel metinlerin okunmasında bazı zorluklar çekebiliyor. İşte tam da bu noktada farkındalık oluşturabilmek için bu disiplinler arası programı gerçekleştirdik.”
5 Gün Sürecek
24-28 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Görsel ve Sözlü Kültürde Osmanlı Saray Hayatı -Topkapı Sarayı” program, Topkapı Sarayı ve Ayasofya Yerleşkemizde çeşitli etkinlik ve bilimsel sunumlarla devam edecek.