ALUTEAM, 8. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı'na ve ALUS'11 etkinliklerine katılarak akademi-sektör işbirliğini pekiştirdi.
İstanbul Fuar Merkezi’nde iki yılda bir düzenlenen 8. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı (ALUEXPO 2023) Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık tarafından bu yıl 12-14 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleşti. Alüminyum sanayisini bir araya getiren fuar ile eş zamanlı olarak organize edilen 11. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu (ALUS’11) ise Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Eğitim Merkezi iş birliği ile 12-13 Ekim 2023 tarihlerinde iki ayrı holde olacak şekilde katılımcısıyla buluştu. Üniversitemizi temsilen ALUEXPO’da katılımcı, sempozyumda ise destekleyici kurum olarak konumlanan ALUTEAM, G125 numaralı standında 3 gün boyunca misafirlerini ağırladı. Bu yıl çalışmalarına başlanılan “ALUTEAM: Alüminyum Sanayisinin Dijital Dönüşümü için Ortak Araştırma Merkezi” Projesi ise hem fuar hem de sempozyum kapsamında ele alınan temel konu başlığı oldu.
Sektöre Büyük Katkı
ALUTEAM, fuar kapsamında alüminyum sektör temsilcileriyle bir araya gelerek çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. İş birliği içinde olduğu kurumlarla bir arada olma fırsatı elde eden ALUTEAM ekibi potansiyel iş birlikleri üzerine de temaslarda bulundu. Test, eğitim, araştırma, eklemeli imalat başlıklarındaki hizmetlerini tanıtan ALUTEAM, sempozyum kapsamındaki poster sunumları ve uzman görüşü ile konuşmacı olarak söz aldığı oturumlarda araştırma geliştirme çalışmalarına yaptığı katkıyı vurgulamış oldu.
Çalışmalarımızın Türkiye’ye Etkisi
Sempozyumun ikinci gününde ekibimizden Uzman Araştırmacı Mühendis Yaşar Akça ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akçil’in ortak çalışması olan “Yeni Nesil Alüminyum Alaşım Elementleri ve Türkiye Alüminyum Sanayisine Etkisi” konulu bir sunum gerçekleştirildi. Eş zamanlı olarak “Isıl İşlem” temasında 3 farklı konunun konuşulduğu sempozyumun ikinci salondaki ikinci oturumunda ise Dr. Ebubekir Koç oturum başkanlığını yaptı. Sempozyum kapsamında çeşitli araştırmacıların poster sunumlarının da yer aldığı bölüme ise FSMVU ALUTEAM’i temsilen Doç. Dr. Gökhan Özer “Alüminyum Ergitilmesinde Hidrojenin Yakıt Olarak Kullanılması” konusundaki çalışması ile katılım sağladı.
İlk Bilgilendirme Günü
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı altında yürütülen “ALUTEAM: Alüminyum Sanayisinin Dijital Dönüşümü için Ortak Araştırma Merkezi” projesini yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında çalışmalarına başlayan ALUTEAM, bu yıl ALUEXPO fuar katılımı ile ALUS’11 etkinliğinde destekleyici kuruluş olma süreçlerini, ağırlıklı olarak proje çalışmaları ekseninde kurguladı. “Alüminyum Sektörünün Gelişimi ve Dijital Dönüşümü” temalı oturuma projenin ilk bilgilendirme günü faaliyeti kapsamında katılan ALUTEAM iki ayrı sunum gerçekleştirdi. Merkez Müdürü Dr. Ebubekir Koç’un söz aldığı fuarın son günündeki bu etkinlik, ALUTEAM Projesi üzerine bir sunum ve ardından ALUTEAM’in davetli konuşmacısı olan Fraunhofer IAO temsilcisi Mehmet Mustafa Kürümlüoğlu’nun “Alüminyum Sanayisinin Dijital Dönüşümü” üzerine konuşması ile son buldu.