“Tarih ve Koleksiyon Konuşmaları” başlıklı etkinlik serimiz “Cihan Harbinde Haberleşme ve Osmanlı Sahra Postası” başlıklı seminerle başladı.
Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimizin (ORDAM), Türk Filateli Akademisi iş birliği ile hayata geçirdiği “Tarih ve Koleksiyon Konuşmaları” başlıklı seminer serisinin ilki, Ayasofya Yerleşkemizde gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Tarih Bölümü Başkanımız Prof. Dr. Hasip Saygılı’nın üstlendiği “Cihan Harbinde Haberleşme ve Osmanlı Sahra Postası” başlıklı seminerde Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Mustafa Göleç ve Koleksiyoner Turhan Turgut konuşmacı olarak katıldı.
Tarihçiler ve Koleksiyonerler Bir Arada
Üniversitemizin tarihçiler ve koleksiyonerleri bir araya getirdiği seminerde, I. Dünya Savaşı sürecinde Osmanlı'da haberleşme ve sahra postasının işleyişine odaklanıldı. Toplantıda söz alan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, zarf gibi arşivlerde olmayan malzemelerin tarih yazımı için önemini vurguladı.
Programın oturum başkanlığını yapan Tarih Bölümü Başkanımız Prof. Dr. Hasip Saygılı, savaşta iletişimi sağlayan telgraf bölükleri hakkında bilgilendirmede bulunarak sözü Turhan Turgut’a bıraktı, “Sahra Postası, seferberliğin ilan edildiği 2 Ağustos 1914’ten itibaren silahlı kuvvetlere hizmet veren askeri posta sistemidir. Savaş boyunca sivil postayla bütünlük içinde çalışmıştır” diyerek o dönemde sahra postasıyla cephedeki kişilere ulaşılabildiğini dile getiren Turgut, sahra postası damgasının bilinen en son kullanımının 29 Ekim 1918 olduğunu söyleyerek belgeyi katılımcılarla paylaştı.
“Jeolojide Deprem Neyse, Tarihte de Savaş Odur”
Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Mustafa Göleç de savaşların dünya tarihi açısından öneminin altını çizdi. Göleç, “Jeolojide deprem neyse, tarihte de savaş odur. Gözle göremediğimiz ani bir değişim, bir patlama gibi şiddetli bir değişim dalgası oluşturuyor. Normalde çok uzun zaman alacak bilimsel, teknik, sosyal değişmeler savaş zamanında çok kısa bir zaman diliminde gerçekleşebiliyor.” şeklinde konuştu.