Millî Mücadele’de Edebiyat İzleri

Üniversitemiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü ile ilgili yaptığı bilimsel, kültürel ve sanatsal çalışmalara bir yenisi daha ekledi. Zeytinburnu Belediyesi ile birlikte düzenlenen “Edebiyat ve Millî Mücadele”  başlıklı sempozyumda Modern Türkiye’nin doğuşunda en önemli ve en müessir hadise olan Millî Mücadele’nin edebiyata yansımaları ele alındı.

Üniversitemiz Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Zeytinburnu Belediyesi iş birliği ile “Edebiyat ve Millî Mücadele” başlıklı sempozyum düzenledi. Millî Mücadele’nin edebiyata yansımalarının değerlendirildiği sempozyuma, 15 üniversiteden 33 akademisyen katıldı. 2 gün boyunca 7 oturumun düzenlediği sempozyumda Millî Mücadele ile ilgili başta roman ve öykü olmak üzere edebi varlığın dünden bugüne değerlendirilmesi yapıldı. Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyuma çok sayıda davetli katılırken online platformlar aracılığıyla gerçekleştirilen canlı yayınlarla da binlerce kişinin toplantıları takip etmesine de olanak sağlandı.

Dün, Bugün ve Yarın…

Sempozyumun onursal başkanlığını üstlenen Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, açılış konuşmasında Millî Mücadele’yi tarih ve edebiyat ilişkisi bağlamında ele alarak şunları söyledi:

“Tarih, en genel ve kolay tanımıyla geçmişin bilgisidir ancak bu bilgi salt geçmişte olmuş bitmişin bilgisidir, diye anlaşılmamalıdır. Toplumların hayatında büyük olaylar geçmişte olur ama geçmişte bitmez; bugüne, bugünden geleceğe uzanır gider.”

Edebiyatın Önemi

Edebiyatın toplumun önemli damarlarından biri olduğuna vurgu yapan Rektörümüz, “Tarih tespit eder, kaydeder, tasvir eder. Edebiyat ise bunların arasını yorumlar. Açılımlarla bazen de insani kıpırtılar ve kırıntılarla işler, örer, doldurur. Bu yüzden tarih ve edebiyat birbirlerine bigâne kalamazlar.  Hele ki az önce söylediğimiz üzere büyük toplumsal olaylar karşısında… Şüphesiz ki Millî Mücadele, milletimizin dünden bugüne bir asırlık tarihini yapmış, etkilemiş, inşa etmiş bir büyük olaydır.” ifadelerini kullandı.

Cennet Vatana Sahibiz

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da konuşmasında “Edebiyat, hiç şüphesiz toplumdan, toplumun yaşamından bağımsız değildir. Bu bakımdan edebiyatımızın; milletimizin yazdığı belki de en büyük destan olan Millî Mücadele’yi konu edinmemesi, ondan beslenmemesi, ona bigâne kalması beklenemezdi” diyerek “Bugün, üzerinde hür şekilde yaşayabildiğimiz bir vatana sahip olmanın minnettarlığını bu sempozyum vesilesiyle bir nebze olsun gösterebildiğimizi umuyor, hürriyetin ehemmiyetini, böylesi bir cennet vatana sahip olmanın kıymetini bir kez daha hatırlıyor, hatırlatıyoruz.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Tebliğler Kitaplaştırılacak

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Oturumlarda Millî Mücadele Edebiyatı’nın Kapsam ve İmkânları, Askeri Tarih Perspektifinden Millî Mücadele Edebiyatı, Millî Mücadele Edebiyatında Etnokültürel Temsiller, Millî Mücadele Edebiyatı ve Tarih yazımı, Millî Mücadele Edebiyatının Cinsiyeti, Millî Mücadele Edebiyatına İnterdisipliner Bakışlar ve Kanon ve Sınırları başlıkları altında tebliğler sunuldu.  Sempozyum bildirileri ayrıca Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları tarafından kitaplaştırılacak. Kitap çok sayıda akademisyen ve araştırmacının katılımı ve katkısıyla başta tarih ve edebiyat olmak üzere farklı disiplinler perspektifinden meseleyi ele alan referans bir eser olacak.