Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin de katılımcı olduğu dünyanın önde gelen kültürel miras etkinliklerinden Heritage İstanbul’da koruma ve restorasyon alanındaki uygulama ve eğitim faaliyetlerimizle yer aldık.
Türkiye’de kültürel miras bilincinin artması ve korunması gibi konuları misyon edinen ve bu doğrultuda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen koruma, restorasyon, arkeoloji, müze, teknoloji fuarı Heritage İstanbul, 11-13 Mayıs tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlendi.
Üniversitemiz F8 standında; Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi (KURAM), Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü, Mimari Restorasyon Programı ve alanla ilgili yüksek lisans ve doktora programlarıyla ziyaretçilerini ağırladı.
“Koruma çalışmalarımızı anlatıyoruz”
KURAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Onur Şimşek, Merkezle birlikte bu yıl Üniversitemizin alanla ilgili tüm bölümlerinin fuarda yer aldığını belirterek, “Heritage İstanbul, dünyada konservasyon ve restorasyon alanında önemli sahalardan biri. Hem dünyadan hem Türkiye’den bu alanda söz sahibi olan kurumlar burada yer alıyor. Biz de ön lisans, lisan ve lisansüstü programlarımızı burada tanıtıyor, koruma çalışmalarımızı anlatıyoruz. Ziyaretçilerimiz programlarla ilgili bilgi alabilir, KURAM’ın konservasyon ve restorasyon alanındaki laboratuvar hizmetlerinden raporlamaya, analizden eğitim faaliyetlerine kadar tüm çalışmalarıyla ilgili bilgi edinebilir.” diye konuştu.
Fuarın, kültür varlıklarının korunması konusuna ilgisi olan herkese açık olduğunu dile getiren Şimşek, “Hem fuar alanı hem de standımız, mimarlık, iç mimarlık, restorasyon vb. bölümlerde eğitim gören öğrenciler için zenginleştirici ve tamamlayıcı bilgilere ulaşabilecekleri bir yapıda kurgulandı. Bizimle iletişime geçen öğrencilerle uygulama, malzeme bilgisi, ar-ge ve yayın konularında zihin açıcı sohbetler gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Mimari Restorasyon Programı da fuardaydı
Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Emel Ekim de fuarı önemsediklerini belirterek, “Mimari Restorasyon Programı olarak koruma, onarım, projelendirme eğitimlerimizi ve atölye çalışmalarımızı ziyaretçilere anlattık.” dedi.
Fuar ziyaretçileri standımızda bilgi edinmenin yanı sıra KURAM projelerinde üretilmiş ahşap ve kalemişi eserler ile Mimari Restorasyon Programı öğrencilerin çalışmalarını görme fırsatı yakaladı. Ayrıca Uzman Hasan Oğuzalp Sakallı’nın atölyesi ile geleneksel sanatları uygulama imkânı sunuldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İBB gibi sektörün önemli kamu paydaşları tarafından desteklenen Heritage İstanbul; müzecilik, arkeoloji, restorasyon sektörlerinde faaliyet gösteren uluslararası firmalara etkileşim imkânı sunarken, konferans, seminer ve atölyelerle uzman isimleri ilgililerle buluşturuyor. Sektöre yönelik bir platform olan Heritage İstanbul, konferansları ile sektörün önemli gelişmeleri ve oluşumlarını tartışmak, fuarı ile ülkemizde alanlarında uzman kuruluşların katılımıyla kültür mirası üzerine dünyada gelişen trendler ve teknolojileri tanıtmak için 2015 yılından bu yana düzenleniyor.